Veelgestelde vragen:

Waar is de eerste ZonneWIJde precies?

De eerste ZonneWIJde ligt op de Grenssteen in Breda. Nabij het NAC-stadion.

Het precieze adres:
Grenssteen 1
4815 PP BREDA

Gaan er meer ZonneWIJdes komen?

Dat is zeker ons voornemen, omdat we daarmee de transitie naar een volledig duurzaam Nederland dichterbij brengen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we mensen nodig die willen investeren en/of actief bijdragen aan de realisatie. Ben of ken jij iemand die in dit profiel past, geef je dan hieronder op dan nemen we nader contact met je op!

Zijn  er lezingen te boeken over dit project?

Ja, die zijn er zeker. Het is ons doel zoveel mogelijk mensen te inspireren om mee te bouwen aan een duurzaam Nederland. Dat hoeven geen zonnewijdes te zijn, als ons verhaal anderen op andere ideeën brengt is het ook fantastisch. Het verhaal van de ZonneWIJde is vooral een verhaal van een goed idee, veel doorzettingsvermogen en de kracht van samenwerken. Wil je een lezing op een evenement of in een bedrijf laat dan hier je gegevens achter.

Zijn ZonneWIJdes de enige oplossing?

Nee zeker niet, er zijn meerdere manieren. In deze situatie hebben we deze oplossing gekozen, maar in andere omstandigheden zullen andere oplossingen beter kunnen passen. Wel stellen we onze kennis en ervaring graag beschikbaar, omdat we geloven dat delen zal leiden tot vermenigvuldiging in het geloof dat het kan, samen die betere toekomst realiseren.

Postcoderoosregeling en BTW?

Sinds 1 januari 2014 kunnen collectieve zonne-energieprojecten gebruik maken van de “postcoderoos regeling”. Hiermee kunnen bewoners van de omringende postcodes van een zonnepark samen (als coöperatie) een korting krijgen op de energiebelasting die ze thuis betalen.

Deze regeling is pas financieel aantrekkelijk als er ook een korting op de B.T.W. wordt gegeven. De Belastingdienst heeft recent laten weten dat de gevraagde B.T.W.-korting niet van toepassing is.

Omdat de ZonneWIJde geen gebruik maakt van de postcoderoosregeling en je eenvoudig kunt profiteren van zonne-energie door aanschaf van een Zonnedeel in plaats van de lidmaatschap van een coöperatie, heeft deze uitspraak geen gevolgen voor de ZonneWIJde.

Een Zonnedeel van de Zonnewijde is feitelijk een Zon Obligatie. Dit is een speciaal voor zon collectieven ontwikkeld financieel product wat is vrijgesteld van Btw. Net zoals de aanschaf van een aandeel op de beurs.