In deze nieuwsbrief geven we je graag de laatste stand van zaken door rondom ZonneWIJde.

De realisatie van de ZonneWIJde is een intensieve, maar mooie opgave. Vergelijk het met het lopen van een marathon. We hebben inmiddels 42 kilometer en 100 meter afgelegd, maar we moeten nog 95 meter afleggen. En die laatste loodjes wegen het zwaarst. Maar, als we de finish hebben gehaald, dan zijn de Zonnedelers de eersten die het horen.

Denk mee!

Als de ZonneWIJde gebouwd is, gaan we natuurlijk de oplevering vieren! Heb jij een idee voor een ludiek openingsevent? Iets waarmee we in heel Breda, Brabant of zelfs Nederland van ons laten horen? Deel het met ons via johan@zonnewijde.nl.

Een zonnedeler deelt

Ludo Ansems, 45 jaar uit Breda:

“Ik zou het liefste zien dat we (“de mensheid”) alles op alles zetten om zo snel mogelijk duurzaam te leven. Voor onze kinderen, hun kinderen en daar weer de kinderen van. Ik kan dat niet in mijn eentje doen, maar ik kan wel mijn eigen keuzes in de richting maken die ik de betere acht. En dus kies ik, waar ik kan, de duurzame keuze. Met de ZonneWijde zet ik een goede stap, nu in mijn energieverbruik. Mijn kinderen (9 en 12) betrek ik erbij en die snappen heel goed waarom ik dit doe. Door er met anderen over te praten, hoop ik dat ook anderen geïnteresseerd raken.
ZonneWijde kwam op mijn netvlies tijdens een bijeenkomst drie jaar geleden waar ik ‘ene’ Edwin Waelput ontmoette. Vol vuur vertelde hij over de ZonneWIJde. Het pakte me direct, het duurzame, maar ook dat het een groot, gezamenlijk gecreëerd, zichtbaar veld zou worden. Vond het fan-tas-tisch. De ZonneWIJde is een prima alternatief voor eigen panelen en inmiddels denk ik éigenlijk dat het een veel beter alternatief is; het is een breed gedragen initiatief én het is veel zichtbaarder. En ik hoop eigenlijk dat ZonneWIJde nog maar een begin is, ik droom van de volgende ZonneWIJdes. Om te beginnen in Breda, maar idealiter ook ver daarbuiten. Dus, wie bouwt mee aan de volgende ZonneWIJdes?”

Een bestuurslid aan het woord

Johan Janse, 57 jaar oud, wonend te Bavel heeft zelf niet direct iets met zonnepanelen. “Dat vind ik gewoon een middel. Ik vind het veel belangrijker wat je er mee kunt: lokaal zelf je energie opwekken en zo bijdragen aan een schonere en vooral mooiere wereld. Zelf heb ik drie jaar geleden op mijn eigen woning 19 zonnepanelen laten aanbrengen. Waarom? Om minder afhankelijk te zijn. Bovendien rij ik al drie jaar in een elektrische auto. Ook uit overtuiging, want ik vind als verkeerskundige dat dit dé manier is om (naast fietsen = 1e keus, trein = 2e keus) jezelf duurzaam te verplaatsen.”

“Waarom ik met ZonneWIJde ben begonnen? Ik ben er eerlijk gezegd ingerold, omdat ik in contact kwam met Edwin Waelput en Derk Hueting, de twee initiatiefnemers van de ZonneWIJde. Het boeide mij en ik wilde er mijn steentje aan bijdragen. Het mooiste aan dit project vind ik dat we als burgers tegen alle commerciële stromingen in, toch samen waarmaken dat verduurzaming mogelijk is. Ik hoop dat ik over 20 jaar samen met mijn kleinkinderen kan uitkijken over de ZonneWIJde, dat ik dan wegdroom en zeg: “dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen”. Dat het de start was voor de twintig andere zonneweides in en rond Breda.”