Nederlands grootste door burgers gerealiseerde zonnepanelenveld geopend

Op zondag 18 juni 2017 is het eerste giga-zonnepanelenveld van Nederland (> 1000MwH) geopend dat volledig door burgers is gerealiseerd: de ZonneWIJde. Waar velden van dergelijke omvang normaliter door of met energieleveranciers tot stand komen, is dit veld volledig in eigendom van 637 burgers die het in een coöperatie besturen. De “WIJ” in ZonneWIJde verwijst naar deze gezamenlijkheid.

Ruud Koornstra, nationale Energiecommissaris, noemde het project bij de opening “een doorbraakproject voor de energietransitie die inmiddels begint te versnellen”. Koornstra: “Zoiets als dit was tot vandaag op deze schaal nog nooit gedaan. Particulieren delen hun dak, of het dak van hun sportvereniging, maar burgers die samen 1.600 MWh produceren, is nog niet eerder vertoond. Het maakt van ZonneWIJde Breda een doorbraakproject. Letterlijk, want er zullen er ook op andere plekken in Nederland meer gaan volgen nu de eerste er ligt.”

De ZonneWIJde toont dat steeds meer Nederlanders beseffen dat fossiele energie niet meer van deze tijd is. De toekomst is aan groen. Dit veld is een ode aan de individuele keuze van 637 mensen in Nederland om zelf de schop in de grond te steken, zelf te gaan werken aan een duurzame toekomst. Ik roep iedereen die dit hoort, of hierover leest in de pers om dezelfde keuze te maken. En als je het dan niet wilt doen voor de wereld die je aan je kinderen doorgeeft, doe het dan voor je eigen portemonnee, want ook financieel is het veel slimmer dan geld op een bankrekening laten.”

Edwin Waelput, initiatiefnemer van de ZonneWIJde, vulde hierop aan: “Wij willen dat deze ZonneWIJde de verwachtingen van onze 637 leden overtreft met goede resultaten. En daarnaast dromen we van nog heel veel meer giga-zonnewijdes van burgers. Liefst in het hele land, zodat we inderdaad het fossiele tijdperk afsluiten. Mensen die besluiten om de volgende te willen bouwen, ondersteunen we van harte. Deze eerste ZonneWIJde hebben we samen gebouwd, de volgende bouwen we ook samen.”

Tijdens de opening overhandigden een aantal van de 637 leden zonnepanelen aan hun kinderen. Het stond symbool voor de drijfveer van de overgrote meerderheid van de deelnemers: het overdragen van een duurzame wereld aan kinderen, die van henzelf, maar ook die van anderen.